21 de gener 2014

Amb només un somriure (1/2)

L’ Andrea no ho podia evitar, estava de mal humor. Estava enfadada, espantada, preocupada i nerviosa-estressada-histèrica, tot junt. S’ havia enfadat amb el seu director de doctorat perquè, després d’un any i mig de feina, ella volia presentar els seus resultats en una reconeguda conferència internacional que aquest any es feia a Hawaï. Ell li havia refusat, sota el pretext que era molt car, i l’ havia enviat a Tromsö.



Així que ara es trobava en un avió en direcció a Tromsö, a Noruega, espantada perquè era el primer cop que viatjava sola. ‘I si em perdo?’ pensava, ‘i si em passa alguna cosa, a qui demano ajuda?’. Per si fos poc, Tromsö està situada per damunt del cercle polar, era el mes de febrer, i a l’ Andrea no li agradava el fred. Estava molt preocupada, portava cinc capes de roba, però i si no era suficient? I es congelava?

A mesura que passaven els minuts, sentia que els nervis anaven en augment. Seria el primer cop que presentaria la seva feina en una conferència internacional, davant dels millors experts del món en la matèria. Va intentar distreure’s pensant en altres coses. Va pensar en la seva mare, que se n’ havia anat a viure a una illa del Brasil. La seva germana Laura l’ havia anat a visitar a finals d’ octubre. ‘A veure si aquest any hi puc anar jo, si avanço la feina...’




Va mirar per la finestra: començaven a perdre altura. Estava tan nerviosa que ni es va fixar en el paisatge que es veia per la finestreta de l’avió. Es veien alguns fiords, entrades d’aigua salada terra endins, entre muntanyes cobertes de neu, i algunes illes. Estrès. Histèria. Va apartar les dispositives que havia imprès per mirar-se durant el vol, va treure una rajola de xocolata, i va començar a menjar. De reüll, va veure que el senyor que estava assegut al seu costat se la mirava.

  - Primer cop en una conferència? – li va dir ell. Era un home d’uns quaranta anys, molt ben vestit, que se la mirava amablement.
L’ Andrea va fer que si amb el cap, i va deixar de menjar.
  - Vostè també hi va?
 - No, ja no, vaig deixar l’ investigació per dedicar-me als negocis, però fa anys si, que havia anat a algunes conferències. T’ explicaré un truc: quan presentis, no miris els professors asseguts a primera fila. Mira lluny, al fons de la sala, i busca algú que et somrigui: aquests seran els teus amics.




Van seguir xerrant una estona fins que l’avió va aterrar, i en arribar a l’aeroport, ja estava més tranquil·la. Va acomiadar-se de l’ home de negocis i va anar a buscar les maletes. Mentre esperava que sortís la seva, va sentir que els dos nois que tenia al costat parlaven de la conferència. Ells si que hi anaven. Va començar a parlar amb ells i va resultar que s’ allotjaven al mateix hotel.

En recollir les maletes i sortir a la zona d’ arribades de l’ aeroport, els nois li van dir que havien llogat un cotxe i que, si volia, podia anar amb ells. L’ Andrea va arrufar una mica el nas. Els nois eren simpàtics, però seria bona idea ficar-se al cotxe amb desconeguts? Se la miraven fixament esperant una resposta.

  - Eh, si, bé, gràcies, però... això de conduir amb la neu i el gel i les cadenes i tot això...?
  - Jo sóc suís i ell és noruec, fem un doctorat a Lausanne, a Suïssa, ja estem acostumats. A més a més aquí no calen cadenes, els cotxes porten pneumàtics d’ hivern que estan preparats per conduir en aquestes condicions.
  - I per anar fins a la ciutat – va dir l’ altre – no trobarem gaire neu, la carretera passa per un túnel. – Es va mirar l’ Andrea amb picardia – Has vist mai una rotonda en un túnel?
  - Una rotonda en un túnel? – Ara si que ja no sabia si li estaven prenent el pèl. Clar que, si era cert que hi havia una rotonda al túnel, voldria dir que coneixien bé la zona. Va somriure. – No, no n’he vist mai cap, vindré amb vosaltres. Moltes gràcies!

Van dirigir-se a la companyia de lloguer de cotxes, on els van fer signar uns papers però no els van donar cap clau.
  - Les claus estan posades al contacte, com que fa molt de fred hem deixat la calefacció del cotxe encesa. Mireu bé la matrícula que hi ha varis cotxes oberts, no us equivoqueu.

‘El cotxe obert amb les claus posades! I ningú els roba? Que fort!’, va pensar l’ Andrea mentre seguia els nois cap a fora. Feia fred, però no tan com temia. Deurien estar a un grau o dos sota zero. Efectivament van trobar el cotxe, que estava calentet i a punt per sortir, i van agafar una carretera que estava sota terra, en un túnel molt llarg... amb rotonda! L’ Andrea estava meravellada, gairebé se li havien oblidat els nervis per la presentació de l’endemà. 

-------



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada